Hypotheeksoorten

De keuze voor een hypotheek heeft financiële gevolgen voor de komende 30 jaar. De maandlasten hangen af van het bedrag dat u leent, de rente en het type hypotheek. Klik op de foto om verder te lezen 

Wij helpen je de juiste hypotheek te kiezen. 

Voor nieuwe hypotheken kun je alleen onder bepaalde voorwaarden de rente aftrekken. Je moet de hypotheek in 30 jaar aflossen volgens minimaal een annuïtair schema. De lineaire en annuïtaire hypotheek zijn daarom nu de meest aantrekkelijke hypotheekvormen.

Annuïteitenhypotheek

Je betaalt maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin van de looptijd betaal je veel rente en los je weinig af. Later is dat omgekeerd: je betaalt dan weinig rente en lost veel af. Aan het einde van de looptijd heb je de hele hypotheek afgelost. Als je gebruikmaakt van hypotheekrenteaftrek zijn de netto lasten in het begin laag. Later lopen de maandlasten op.


Lineaire hypotheek

Je lost elke maand hetzelfde bedrag af. Bijvoorbeeld 1/360e deel bij een looptijd van 30 jaar. Je betaalt rente over de resterende schuld. De maandelijkse lasten zijn in het begin hoog, maar gaan later omlaag. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek helemaal afgelost.

 

Oudere hypotheekvormen

Heb je vóór 1 januari 2013 een woning gekocht, dan kan het zijn dat je een ander type hypotheek hebt afgesloten. De rente was destijds ook bij deze hypotheken aftrekbaar. Koop je een nieuwe woning en had je al zo’n hypotheek, dan kun je hier soms een deel van meenemen naar de nieuwe hypotheek. De mogelijkheden zijn te bespreken.


Spaarhypotheek

Je betaalt iedere maand een bedrag aan rente en je lost niets af. In plaats van af te lossen, spaar je tijdens de looptijd het volledige bedrag bij elkaar om de hypotheek af te lossen. Aan het einde van de looptijd kun je jouw hypotheek zeker aflossen. Je spaart via een levensverzekering of een bankspaarrekening. Bij een levensverzekering betaal je een deel van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Bij banksparen is dit niet zo. Je kunt ervoor kiezen een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De rente die je ontvangt is altijd gelijk aan de hypotheekrente. Zo heb je geen last van renteschommelingen.


Beleggingshypotheek

Je betaalt naast rente maandelijks een bedrag waarmee belegd wordt. De opbrengst aan het eind van de looptijd is volgens planning genoeg om je hypotheek af te lossen. Dit hangt echter af van de ontwikkelingen op de beurs.
Een beleggingshypotheek kan meer opleveren, maar je hebt ook meer onzekerheid. Je belegt zelf of via een levensverzekering. Ook betaal je vaak een premie voor een overlijdensrisicoverzekering.


Aflossingsvrije hypotheek

Je lost tijdens de looptijd niets af. Je betaalt alleen rente. Dit kan alleen voor een deel van de hypotheek, of als er genoeg overwaarde is. Je zorgt zelf voor het opbouwen van vermogen zodat je aan het eind van de looptijd kunt aflossen.


Hybride hypotheek

Dit is een combinatie van hypotheken: een deel spaarhypotheek, een deel beleggen en een deel aflossingsvrij